rear_window.jpg

Rear window

Rear window

REAR WINDOW gaat over fotojournalist Jeff Jefferies (James Stewart) die zijn been heeft gebroken en vanwege het gips zijn dagen moet slijten in zijn benauwde appartement. Vanuit zijn rolstoel doodt hij de tijd door zijn overburen te bespioneren met een verrekijker.

Jeffreys kan maar niet ophouden met kijken naar Miss Torso, een danseres die veel huisbezoek ontvangt. Of naar Miss Lonely Hearts, die door haar vriend is verlaten maar toch nog altijd de tafel dekt voor twee. En naar juwelenhandelaar Lars Thorwald, wiens vrouw opeens verdwenen is. Jeffreys denkt dat Thorwald haar heeft vermoord. Maar heeft hij gelijk? Omdat hij zelf aan zijn rolstoel is gekluisterd haalt hij zijn vriendin Lisa Fremont (Grace Kelly) over om poolshoogte te gaan nemen aan de overkant.

Hitchcock’s REAR WINDOW is de ultieme voyeurfilm: de camera verlaat de kamer slechts één keer, waardoor de point of viewvan de hoofdrolspeler en de kijker bijna voortdurend samenvallen. De in Technicolor geschoten film herbergt alle typische Hitchcock-ingrediënten: suspense, droge humor, zorgvuldig verborgen erotische spanning en fraai gestileerd camerawerk.

Veel filmcritici beschouwen de thriller als één van Hitchcock’s beste en spannendste films. Niet voor niets citeren andere regisseurs er tot op de dag van vandaag uit. Bijvoorbeeld regisseur Richard Ayoade in het onlangs door ons vertoonde THE DOUBLE, waarin de hoofdpersoon zijn overburen bespiedt.