to_catch_a_thief.jpg

To catch a thief

To catch a thief

Alfred Hitchcock is vooral bekend van zijn thrillers, maar hij maakte ook films in heel andere genres. TO CATCH A THIEF bijvoorbeeld, een stijlvolle kruising tussen comedy, romantiek en thriller. De film geldt nog steeds als de belichaming van cool chic, mede dankzij de sterke hoofdrollen van twee stijliconen uit die tijd: Cary Grant en Grace Kelly.

Juwelendief John Robie (Grant) is befaamd om de onnavolgbare toeren die hij ooit uithaalde, maar heeft zich teruggetrokken uit het inbrekersgilde en woont rustig in een villa aan de Franse Rivièra. Als daar in de buurt een serie ingenieuze inbraken plaatsvindt, valt de verdenking direct op hem. Robie moet zich vervolgens hard inspannen om zijn onschuld te bewijzen en gaat op zoek naar de dief. In een sjiek hotel aan de Côte d’Azur ontmoet hij de knappe Frances Stevens (Kelly) en ontspint zich een bijzonder kat-en-muis-spel tussen beiden.

TO CATCH A THIEF is in de eerste plaats een romantische komedie, die wordt gedragen door Grant’s charme en Kelly’s optreden als koele blonde verleidster. Voor menig couturier is de film nog altijd een bron van inspiratie. Ook Hitchcock’s presentatie van de aantrekkingskracht tussen Grant en Kelly geldt als iconisch. ‘In de openingsscène heb ik Kelly opzettelijk ijskoud gefilmd en heb ik steeds op haar profiel gesneden: klassiek, prachtig en met grote afstand’, verklaarde de regisseur ooit. ‘En wat doet ze als Grant haar naar de deur van haar hotelkamer begeleidt? Dan plant ze bruusk haar lippen op zijn mond.’