The two faces of January

De Amerikaanse schrijfster Patricia Highsmith was in de jaren zestig en zeventig razend populair vanwege haar psychologische thrillers. De meeste werden met veel succes verfilmd, zoals STRANGERS ON A TRAIN van Alfred Hitchcock. Of meer recent THE TALENTED MR RIPLEY, waarin Matt Damon de aalgladde Ripley vertolkte.

Scenarioschrijver Hossein Amini bewerkte voor zijn regiedebuut THE TWO FACES OF JANUARY Highsmith’s gelijknamige roman uit 1965. Het broeierig verhaal speelt zich af in het begin van de wilde sixties en draait om rijke toeristen die een luxe vakantie vieren in Athene. Op de ruïnes van de Acropolis ontmoet de knappe Amerikaanse gids Rydal (Oscar Isaac uit INSIDE LLEWYN DAVIS) zijn landgenoot Chester MacFarland (Viggo Mortensen) en diens jonge vrouw Colette (Kirsten Dunst). Rydal is zowel geïmponeerd door de rijke zakenman Chester als door de verleidelijke Colette. Tussen hem en Colette hangt vanaf het begin een bijzondere aantrekkingskracht.

Rydal komt zijn nieuwe vriend die avond gelijk te hulp, wanneer Chester hem vraagt of hij een man wil verplaatsen die in hun hotelkamer bewusteloos is geraakt. Vanaf dat moment wordt Rydal meegezogen in Chesters’ duistere zaakjes. Wie is de bewusteloze man, en wat deed hij eigenlijk op de kamer van het Amerikaanse stel? Als Chester en Colette het hotel willen ontvluchten ontpopt Rydal zich opnieuw als hun reddende engel en helpt hen weg te komen. Door het noodlot raakt het drietal steeds nauwer met elkaar verbonden, waardoor THE TWO FACES OF JANUARY minstens zo spannend wordt als het oorspronkelijke boek.