de_100_jarige_man.jpg

De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween

  • regie: Felix Herngren

  • met: Robert Gustafsson • Iwar Wiklander • David Wiberg

  • ZWE •avonturenfilm, komedie • 2013 • 114 min.

De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween icon_trailer.png

In Nederland is Robert Gustafsson misschien niet zo bekend, maar in Scandinavië staat de 49-jarige komiek te boek als de grappigste man van Zweden. Niet zo verwonderlijk dus dat hij de hoofdrol speelt in de verfilming van één van de grappigste boeken uit Zweden, Jonas Jonasson’s bestseller ‘De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween’ uit 2009. Wat wél verwonderlijk is: Gustafsson speelt zijn hoofdpersonage Allan Karlsson niet alleen op jonge leeftijd, maar ook als honderdjarige – met dank aan een heel goede grimeur.

Zoals de titel al verklapt ontsnapt Karlsson op zijn honderdste verjaardag uit het raam van het verzorgingstehuis waar hij woont. Hij wil zijn saaie bestaan ontvluchten, maar als hij per ongeluk in het bezit komt van een geldkoffer van een louche motorbende moet hij écht op de vlucht. Dat is het begin van een kleurrijke roadtrip, waarbij Karlsson gezelschap krijgt van een stel misfits met wie hij terugblikt op de eerdere avonturen uit zijn leven.

Running gag van de film is dat Karlsson weliswaar niet het buskruit heeft uitgevonden, maar wel erg van ontploffingen houdt. Dat heeft hem in contact gebracht met beroemde en beruchte mensen zoals Stalin, Truman en Franco. Dat zien we allemaal in flashbacks waaruit duidelijk wordt dat Karlsson een belangrijke rol heeft gespeeld in de recente wereldgeschiedenis. Althans, naar eigen zeggen.

Vanwege het verhaal wordt DE 100-JARIGE MAN DIE UIT HET RAAM KLOM EN VERDWEEN vaak vergeleken met FORREST GUMP van Robert Zemeckis en Tom Hanks. De Zweedse humor van regisseur Felix Herngren (zelf ook komiek) is echter absurder, minder gepolijst en – eh – explosiever. Dat laatste kan ook niet anders, met een hoofdpersonage wiens kat Molotov heet.