The railway man icon_trailer.png

In THE RAILWAY MAN is Eric Lomax (Colin Firth) een oudere eenzelvige man met een passie voor treinen. Op één van zijn tochten ontmoet hij in een eersteklas coupé Patti (Nicole Kidman). Hij imponeert haar met zijn ongebreidelde kennis van treinen, maar ze valt voor zijn onbeholpenheid. De afstandelijke Eric en de gescheiden Patti voelen elkaar wonderwel aan en ze trouwen.

Zo op het oog zijn ze gelukkig met elkaar. Tot Eric last krijgt van heftige nachtmerries en ’s nachts steeds opnieuw in een hel terechtkomt. De bezorgde Patti probeert hem aan het praten te krijgen, maar ze komt niet door zijn opgetrokken pantser heen. Het is Eric’s vriend Finlay (Stellan Skarsgård) die een tipje van de sluier oplicht: ‘We leven niet, we zijn een leger van geesten’.

Finlay en Eric delen namelijk een vreselijk verleden: dertig jaar eerder hebben zij in de Tweede Wereldoorlog als krijgsgevangenen van de Japanners gewerkt aan de beruchte Birma-spoorlijn, die tienduizenden mensen het leven kostte. In zijn dromen ontmoet Eric nog steeds zijn Japanse beul Nagase, die hem destijds keer op keer gemarteld heeft. Wanneer Eric in de krant leest dat Nagase nog leeft en zelfs toeristen rondleidt in het toenmalige gevangenenkamp is het voor Patti duidelijk: Eric moet naar Thailand om daar de demonen uit zijn verleden te verslaan.

Net als in de THE KINGS’ SPEECH en in A SINGLE MAN speelt Firth een sterke rol als een gesloten man die worstelt met zijn trauma’s. Regisseur Jonathan Teplitzky baseerde THE RAILWAY MAN op de gelijknamige autobiografie van oorlogsveteraan Eric Lomax.