tom_a_la_ferme.jpg

Tom à la ferme

Tom à la ferme icon_trailer.png

Pas 25 jaar oud is de Canadese regisseur/acteur Xavier Dolan, maar hij vestigde nu al een uniek record. Het multitalent maakte sinds 2009 vijf films en alle vijf werden ze geselecteerd door ‘s werelds belangrijkste filmfestivals. Zo was afgelopen maand nog zijn nieuwste drama MOMMY te zien in de hoofdcompetitie van Cannes, waar eerder ook zijn drie eerste producties in première gingen. En zijn vierde film TOM À LA FERME was afgelopen najaar als eerste te zien in Venetië, waar hij en passant de FIPRESCI-prijs won van de internationale filmkritiek.

Deze spannende film begint met de twintiger Tom – gespeeld door Dolan zélf – die ontroostbaar is omdat zijn partner Guillaume is overleden. Wanneer Tom voor de begrafenis naar het ouderlijk huis van zijn vriend gaat, blijkt diens moeder helemaal niets te weten van hun relatie. Ze denkt dat de jongens ‘gewoon’ vrienden van elkaar waren. Guillaume’s oudste broer Francis weet wél van de hoed en de rand, maar laat Tom hardhandig merken dat homofilie een taboe is binnen zijn familie. Hoogste tijd voor Tom om er vandoor te gaan, zou je zeggen. Maar het tegendeel gebeurt: Tom raakt in de ban van de agressieve Francis, die geestelijk gezien niet helemaal spoort.

Het resultaat is een Hitchcock-achtig verhaal, waarmee Dolan een nieuwe richting insloeg als regisseur. Vormden zijn eerste drie drama’s (waaronder LAURENCE ANYWAYS en LES AMOURS IMAGINAIRES) een soort trilogie over onmogelijke liefdes, TOM À LA FERME is een psychologische thriller van het zuiverste water. ‘Een welkome toevoeging aan Dolans oeuvre’, aldus de Volkskrant. ‘Strak geregisseerd, zonder de maniertjes die zijn vorige films hinderden.’