the_keeper_of_lost_causes.jpg

The keeper of lost causes

The keeper of lost causes icon_trailer.png

Als je één van die 250.000 mensen bent die ‘De vrouw in de kooi’ van Jussi Adler-Olsen hebt gelezen, staat je vast nog de gruwelijke drukcabine voor ogen waarin een jonge vrouw is opgesloten. En weet je ook nog hoe de dwarse inspecteur Mørck, samen met zijn assistent Assad, alle regels aan z’n laars lapt om haar te vinden. In THE KEEPER OF THE LOST CAUSES, gebaseerd op deze Deense misdaadthriller, krijgen de hoofdpersonen een gezicht en brengt regisseur Mikkel Nørgaard dit spannende verhaal opnieuw tot leven.

Inspecteur Carl Mørck (Nikolaj Lie Kaas uit BROTHERS en THE KILLING) is op een zijspoor beland na een verkeerd uitgepakte actie. Hij mag zich alleen nog bezighouden met het archiveren van onopgeloste zaken op Departement Q. Daar werkt ook Assad (Fares Fares), een boom van een kerel die wat moeite heeft met zijn nieuwe ‘baas’. Niet zo vreemd, want Mørck is nors, gefrustreerd en eigenzinnig. Die laatste eigenschap zorgt er overigens voor dat het niet bij archiveren blijft, maar dat de twee een vijf jaar oude zaak heropenen. Het gaat om de jonge politica Merete Lynggaard (Sonja Richter), die zomaar op een dag van de aardbodem verdween. Hun speurtocht begint bij de veerboot waar ze voor het laatst is gezien, samen met haar verstandelijk gehandicapte broer. Die broer is niet gemakkelijk te benaderen. Mørck maakt er een potje van, maar Assad weet hem met veel geduld voor zich te winnen en belangrijke informatie los te peuteren. Daarmee lukt het ze de zaak op te lossen – uiteraard na veel hobbels en tegenwerking van hogerhand.

THE KEEPER OF THE LOST CAUSES is weer zo’n (ont)spannende en degelijke Deense thriller, waar je er nog wel een paar meer van kunt zien. Dat komt goed uit, want in deze Q-serie volgen nog zeker drie delen.