september.jpg

September 11

September 11

Keer op keer werden in september 2001 de schokkende beelden herhaald van de instortende Twin Towers. TV-zenders leken geen genoeg te kunnen krijgen van de tragedie, die leidde tot de oorlog tegen het terrorisme en indirect tot de tweede golfoorlog. Precies een jaar na de aanslagen verscheen SEPTEMBER 11 (kortweg 11'09''01), waarin elf filmmakers uit verschillende landen en culturen hun visie geven op de aanslagen in New York.
De regisseurs – onder wie grote namen als Ken Loach, Sean Penn, Samira Makhmalbaf, Alejandro González Iñárritu en Danis Tanovic – hadden volledige artistieke vrijheid voor SEPTEMBER 11. Alleen de symbolische lengte van hun bijdrage stond vast: elf minuten, negen seconden en één frame. Het leverde een bonte verzameling op van filmstijlen en verhalen – variërend van mini-docu tot mini-speelfilm en van sprookje tot anti-Amerikaans pamflet.
SEPTEMBER 11 toont schrijnend duidelijk hoezeer onze blik op de aanslagen afwijkt van die in armere landen in Azië en Afrika. Het Amerikaanse/westerse perspectief laat veel zaken onderbelicht, zo luidt de boodschap van de film. Waar Amerikaanse producenten er waarschijnlijk een patriottisch eerbetoon van hadden gemaakt, kozen de Franse producenten gelukkig voor een veel bredere aanpak voor SEPTEMBER 11. ‘Een fascinerend mozaïek’, aldus de Volkskrant.