The invisible woman icon_trailer.png

De verhalen van Charles Dickens zijn vaak verfilmd – denk maar aan de vele varianten van A Christmas Carol of Oliver Twist. Het verhaal over de beroemde schrijver was echter óók een film waardig, zo vond acteur/regisseur Ralph Fiennes. Het resultaat is THE INVISIBLE WOMAN, gebaseerd op de gelijknamige biografie van de Britse journaliste Claire Tomalin. Zij onthulde in 1991 dat Dickens tot aan zijn sterfbed een geheime relatie had met een veel jongere actrice, die hij voor de buitenwacht angstvallig verborgen hield. Ellen ‘Nelly’ Ternan heette deze onzichtbare vrouw.

Als achttienjarig meisje komt Ternan (Felicity Jones) samen met haar moeder (Kristin Scott Thomas) en twee zusjes bij een klein theater aan voor een auditie. Daar probeert een vrolijke Charles Dickens (Fiennes zelf) zijn acteurs wegwijs te maken in zijn nieuwste toneelstuk. Ternan is nog een beginneling, maar toch mag ze de epiloog van het stuk voor haar rekening nemen. Dickens raakt onder de indruk van haar verschijning, haar stem, haar optreden. En het meisje weet niet wat ze meemaakt: wat een inspirerende man! Ze heeft een grenzeloze bewondering voor zijn schrijverschap en laat hem dat onverbloemd merken. Ondanks hun grote leeftijdsverschil – Dickens is dan al 45 jaar – worden de twee hartstikke verliefd op elkaar. Voor Ternan breekt echter een lastige tijd aan. Vanwege de positie van Dickens als gevierd schrijver en getrouwd man moet hun relatie verborgen blijven in Victoriaans Engeland, want reputatieschade kan hij niet gebruiken.

Fiennes’ film is een stijlvol kostuumdrama in de beste tradities van de BBC. Helaas voor hem zag hij een Oscar-nominatie voor de aankleding en kostuums nét aan z’n neus voorbij zag gaan. ‘Sommige scènes zijn op zichzelf staande kunststukjes (…) Op zulke momenten is THE INVISIBLE WOMAN om in te lijsten zo mooi’, aldus de Volkskrant.