book_thief_the.jpg

The book thief

The book thief icon_trailer.png

THE BOOK THIEF van de Britse regisseur Brian Percival (DOWNTOWN ABBEY) is gebaseerd op het gelijknamige jeugdboek van Markus Zusak, dat ruim vier jaar lang in de bestsellerslijst van The New York Times stond en waarvan meer dan acht miljoen exemplaren werden verkocht. Boek en film spelen zich af in het Nazi-Duitsland van 1938, waar de jonge communistendochter Liesel (Sophie Nélisse) wordt geadopteerd door een familie in Beieren.

Liesel’s enige bezit is een boek, maar omdat zij dit als analfabeet niet kan lezen wordt zij op school gepest. Dat verandert als haar adoptievader Hans (Geoffrey Rush) haar leert lezen en schrijven. Er gaat plots een wereld open voor Liesel, die alle nieuwe woorden met krijt opschrijft op de wanden van de kelder. Vanaf dat moment spelen boeken een belangrijke rol in haar leven.

Ondertussen wordt de sfeer in het Beierse dorpje grimmiger en komt de haat tegen joden en communisten hoe langer hoe meer naar boven. Dit leidt tot een boekverbranding, waarbij Liesel een boek redt uit de vlammen. Vervolgens mag zij een tijd lang boeken lenen uit de bibliotheek van de burgemeester, voor wie haar adoptiemoeder Rosa (Emily Watson) de was doet. Liesel wordt steeds harder geconfronteerd met de oorlog, zeker als Hans en Rosa de joodse jongen Max als onderduiker in hun kelder opnemen. Wanneer Max ziek wordt leest Liesel hem voor. De verhalen uit de boeken zijn voor hen de enige manier om via hun verbeelding te ontsnappen aan de oorlog.

THE BOOK THIEF is vergeleken met het enigszins verwante OORLOGSWINTER van Jan Terlouw, al is het verhaal van Zusak gecompliceerder. De film is ook een stuk internationaler, mede dankzij grote sterren als Rush en Watson en de Canadese kinderster Sophie Nélisse (MONSIEUR LAZHAR).