august_osage_county.jpg

August: Osage County

August: Osage County icon_trailer.png

AUGUST: OSAGE COUNTY is een film als een bokswedstrijd: een verbale krachtmeting tussen vrouwen in een typisch Amerikaanse familie. Met als onbetwiste kampioen moeder Violet Weston (Meryl Streep). Zij neemt het op tegen haar drie dochters onder aanvoering van Barbara (Julia Roberts), de oudste van het stel.

De film begint sober. ‘Life is very long’, citeert vader Beverly (Sam Shepard) een gedicht van T.S. Eliot, met een stem waarin een leven vol teleurstelling en drank doorklinkt. We zien hoe Beverly een verzorgster inhuurt voor zijn vrouw Violet, die kanker in haar mond heeft. Vrij snel daarna pleegt Beverly zelfmoord.

Zijn dochters keren naar het ouderlijk huis terug voor de begrafenis. Barbara, met haar ontrouwe echtgenoot Bill (Ewan McGregor) en puberdochter Jean. Violet’s middelste dochter Ivy, die in het geheim verliefd is op haar volle neef Charles (Benedict Cumberbatch). En tot slot jongste dochter Karen (Juliette Lewis) met haar morsige verloofde Steve. Violet grijpt de familiereünie aan om nog eens ouderwets uit te halen. Meedogenloos fileert ze de zwakheden van haar dochters, die zich op hun beurt hebben voorgenomen nooit te worden zoals hun moeder.

AUGUST: OSAGE COUNTY was oorspronkelijk een veelbekroond toneelstuk dat door regisseur John Wells bewerkt is tot een film waarin vooral de actrices kunnen schitteren. Hoogtepunt is een maaltijd waarin alle frustraties en ergernissen tussen de gezinsleden tot uitbarsting komen, en waarbij Streep en Roberts elkaar alle hoeken van de tafel laten zien. Streep kreeg een Oscar-nominatie voor haar vertolking van de nietsontziende Violet.