nebraska.jpg

Nebraska

Nebraska icon_trailer.png

David vindt het hoogst irritant dat hij steeds moet opdraven wanneer zijn vader Woody weer eens paniek veroorzaakt. Nu ook weer: Woody denkt een miljoen dollar te hebben gewonnen in een neploterij en gaat op weg om zijn prijs te innen. David kan het niet over zijn hart verkrijgen om hem aan zijn lot over te laten. Of om hem in een bejaardenhuis te laten opnemen, zoals zijn moeder en broer liefst willen. Pa heeft gewoon iets nodig om naar uit te kijken en daarom gaat David samen met hem op pad.

Vader en zoon reizen van Montana naar Nebraska. Een gezellige reisgenoot is Woody (Bruce Dern) echter niet. Hij is wat verward, drinkt teveel en de wereld kan hem niet zoveel meer schelen. Voor David (Will Forte) valt het dan ook niet mee om de regie in handen te houden. Zo komt Woody ’s nachts laveloos op hun overnachtingsplek terug, moet een wond worden gehecht en raakt zijn kunstgebit zoek. Toch leert hij zijn vader beter kennen, vooral als zij in Woody’s geboortedorp Hawthorne overnachten.

Ziedaar in een notendop het verhaal van NEBRASKA, een zwart-wit film van Alexander Payne. Net als in SIDEWAYS maakte hij een roadmovie met hilarische én ontroerende momenten. Weemoedige banjoklanken luisteren de reis door het dunbevolkte binnenland van Amerika op. Dern won vorig jaar in Cannes de prijs voor beste acteur voor zijn vertolking van een man die langzaam de weg kwijtraakt. En tijdens het Rotterdams Filmfestival beloonden de bezoekers NEBRASKA met de UPC Publieksprijs.