American hustle icon_trailer.png

Met THE FIGHTER en SILVER LININGS PLAYBOOK won hij Oscars, en voor zijn nieuwste film AMERICAN HUSTLE kreeg hij liefst tien nominaties. Uiteindelijk ging regisseur David O. Russell begin maart echter met lege handen naar huis. Jammer en onverwacht, al blijft de film staan als een huis: AMERICAN HUSTLE is heel snel, heel leuk én heel goed.

Het verhaal draait om twee meesteroplichters, Irving Rosenfeld (Christian Bale) en Sydney Prosser (Amy Adams), die eind jaren zeventig hun gang gaan in het Amerikaanse New Jersey. Tot het duo tegen de lamp loopt en wordt ontmaskerd door FBI-agent Richie DiMaso (Bradley Cooper). Die stelt hen voor de keus: óf ze draaien de bak in, óf ze helpen hem om corrupte politici en maffiosi op te sporen. Vanzelfsprekend kiezen ze voor het laatste. Dat leidt tot een uiterst ingewikkelde operatie, waarbij gaandeweg duidelijk wordt dat iedereen elkaar belazert en bedondert. En waarbij het zich lang laat raden wie er uiteindelijk aan het langste eind trekt.

AMERICAN HUSTLE is losjes gebaseerd op een waargebeurde maar omstreden FBI-operatie, ABSCAM. Daarbij gebruikte de FBI vanaf 1978 echte oplichters, nepbedrijven en nepsheiks om corruptie aan te tonen bij Amerikaanse senatoren. Dat komt allemaal voorbij in deze komedie. Maar de film is vooral retro zoals retro bedoeld is, met uitzinnige seventies-kleding (wijde pijpen, diepe decolletés, grote zonnebrillen) en dito kapsels. Plus enkele uitzinnige bijrollen, vooral van Jennifer Lawrence als jaloerse huisvrouw en Robert de Niro als maffiabaas.