Her icon_trailer.png

HER was eind januari de openingsfilm voor het publiek op het IFFR, waar de film eindigde in de Top-10. Het verhaal is heel vreemd: de veertiger Jonathan (Joaquin Phoenix) wordt stapelverliefd op zijn computer. Jonathan is eenzaam en koopt een nieuw besturingssysteem dat Samantha heet. Het systeem is gebaseerd op kunstmatige intelligentie en helpt hem met alledaagse taken. Bovendien is het een medicijn tegen zijn eenzaamheid.

‘Hoe was de relatie met je moeder?’, is één van haar eerste vragen. Een betere en begripvollere vriendin dan Samantha kan Jonathan zich niet wensen. Ze is grappig, doortastend, bescheiden én intelligent. Ze brengt in een mum van tijd orde in zijn rommelige vrijgezellenleventje. En dan die hese sexy stem (ingesproken door Scarlett Johansson). Die zegt exact wat Jonathan wil horen, of dingen waarvan hij niet eens wist dat hij ze wilde horen. Hij wordt helemaal gelukkig van Samantha. Zelf vindt zij het jammer dat zij geen lichaam heeft, maar Jonathan stelt haar gerust. Ze hebben zelfs geweldige seks. Jonathan, verliefd op de liefde, vergeet dat Samantha een zelfdenkend en zelflerend programma is en dus afhankelijk blijft van zijn input.

HER stelt serieuze vragen: wat is échte liefde eigenlijk? Zijn we op zoek naar de ander of eigenlijk naar onszelf in de ander? Is Samantha wel een minnares, of is er sprake van een surrogaatmoeder? Toch is het vooral een komisch drama, waarin regisseur Spike Jonze aan één man en een computer genoeg heeft voor zijn grappige verhaal. Dat kan ook niet anders, Jonze maakte eerder furore met het al even grappige BEING JOHN MALKOVICH en ADAPTATION.