violette.jpg

Violette

Violette icon_trailer.png

‘En altijd, altijd ben ik alleen’. Violette Leduc, één van de meest tragische Franse schrijfsters van de vorige eeuw, had het niet makkelijk. Als onwettig kind van een dienstmeisje voelde ze zich haar hele leven minderwaardig. Desondanks groeide zij in de jaren zestig uit tot succesvol feministisch schrijfster, met boeken als ‘De Bastaard’ waarin zij openhartig schreef over seksualiteit, lesbische liefde en abortus.

De biopic VIOLETTE laat haar lange en moeizame weg naar succes zien. Het drama begint in de Tweede Wereldoorlog, wanneer Violette haar hoofd nét boven water kan houden met de verkoop van voedsel. Ze sluit een schijnhuwelijk met de homoseksuele schrijver Maurice Sach. Die spoort haar aan om over haar jeugd te schrijven, zodat hij de verhalen niet steeds zelf hoeft aan te horen. Hun huwelijk loopt stuk. Violette verhuist vervolgens naar Parijs, waar ze blijft schrijven. In een café ontmoet ze Simone de Beauvoir die dan net naam heeft gemaakt als schrijfster. Violette vraagt Simone advies over haar manuscript. Zij is onder de indruk van het eerlijke en poëtische werk en zet zich in om haar boeken uitgegeven te krijgen. Maar het succes komt voor Violette niet snel genoeg. Wel worden de twee vriendinnen, al wil Violette eigenlijk meer dan vriendschap alleen.

VIOLETTE geeft een mooie sfeertekening van de existentialistische scene in het Parijs van de jaren vijftig, met sterke rollen van Emannuelle Devos (UNSPOKEN) als Violette en Sandrine Kiberlain (LES FEMMES DU SIXIÈME ÉTAGE) als De Beauvoir. En ach, wat gun je Violette na al dat geploeter haar succes!