ne_me_quitte_pas.jpg

Ne me quitte pas

  • regie: Sabine Lubbe Bakker • Niels van Koevorden

  • BEL/NED •documentaire, drama, komedie • 2013 • 90 min.

Ne me quitte pas icon_trailer.png

Voor hun documentaire NE ME QUITTE PAS volgden filmmakers Niels van Koevorden en Sabine Lubbe Bakker twee jaar lang de Belgische alcoholisten Bob en Marcel. Op het eerste gezicht misschien niet zo’n aansprekend duo, want ze hebben een vrij uitzichtloos bestaan. Toch ga je gaandeweg van de twee mannen houden. Sterker nog: na afloop krijg je zin om naar Wallonië af te reizen om met eigen ogen te zien hoe het met hen verder gaat.

De docu begint met een scène tussen Marcel en zijn vrouw, die hem na zestien jaar wil verlaten. ‘Ik huil niet’, zegt Marcel tegen zijn drinkebroer Bob, ‘het zijn mijn zenuwen.’ Bob weet daar alles van: ook zijn lief is weg en zijn kinderen ziet hij nauwelijks. De twee vijftigplussers vinden elkaar met veel drank aan de keukentafel, waar ze zelfs filosoferen over een gezamenlijke zelfmoord – de boom in het bos hebben ze al uitgezocht. Maar uiteindelijk komt het zover niet: Marcel besluit te stoppen met drinken en zoekt samen met Bob hulp in een afkickkliniek. Tijdens het intakegesprek geeft Bob aan dat híj geen alcoholist is – hij drinkt immers maar een halve liter rum per dag! Afkicken zit er wat hem betreft dus niet in. Gaat dat Marcel wel lukken?

NE ME QUITTE PAS was afgelopen najaar te zien in het hoofdprogramma van het IDFA en bevat zowel verdrietige, hilarische, pijnlijke als hartverwarmende momenten. ‘Een buitengewone documentaire over twee mannen die elkaar op de been houden maar elkaar ook naar de ondergang leiden. Vriendschap en zelfdestructie gaan hier hand in hand’, aldus de Filmkrant die net als de Volkskrant de volle vijf sterren uitdeelde.