omar.jpg

Omar

  • regie: Hany Abu-Assad

  • met: Essam Abu Aabed • Foad Abed-Eihad

  • PAL •drama • 2013 • 96 min.

Omar icon_trailer.png

De jonge Omar is bakker en hij is verliefd op Nadia, het meisje van zijn dromen. En dus doet hij alles om haar op te zoeken. Dat is in zijn geval niet gering. Omar woont in een dorpje in de Palestijnse bezette gebieden, waar de muur van de Israëli’s dwars doorheen loopt. Daarom klimt Omar geregeld over die metershoge muur, waarbij hij elke keer het risico loopt te pletter te vallen of neergeschoten te worden door soldaten. Want bezetting of niet, de liefde kruipt waar zij niet gaan kan.

Omar is niet alleen bakker. Met Nadia’s broer en een andere jeugdvriend vormt hij een verzetsgroep. Wanneer het drietal een aanslag pleegt op een Israëlische militair komt Omar’s leven volledig op zijn kop te staan. Hij wordt als enige gearresteerd en vervolgens gechanteerd: Omar kan op vrije voeten komen als hij de man erbij lapt die daadwerkelijk de trekker heeft overgehaald. Vanaf het moment dat hij vrijkomt stijgt de spanning in de vriendengroep. Wat gaat Omar doen? Met wie praat hij? Wie kan hij nog vertrouwen? Het leven van de vrienden komt in het teken te staan van vertrouwen en verraad, leugens en vriendschap.

In OMAR schetst de Palestijns-Nederlandse regisseur Hany Abu-Assad hoe gewone mensen overleven in de bezette gebieden. Zonder een politiek oordeel uit te spreken gebruikt hij de realiteit van alledag als decor van een beklemmend, spannend én romantisch verhaal. Abu-Assad’s vorige film PARADISE NOW leverde hem al een Oscarnominatie op. Ook OMAR doet het goed: in Cannes won de film de juryprijs in het belangrijkste bijprogramma Un Certain Regard en de film staat bovendien op de shortlist voor de Oscars.