mandela_long_walk_to_freedom.jpg

Mandela: long walk to freedom

Mandela: long walk to freedom icon_trailer.png

Precies twee weken na het overlijden van Nelson Mandela kwam de biopic MANDELA: LONG WALK TO FREEDOM uit. In ruim 2,5 uur komt er heel wat voorbij aan recente geschiedenis. Als speelfilm, dat wel, maar ook met authentieke beelden.

De Britse regisseur Justin Chatwick baseerde zijn film op Mandela’s omvangrijke, gelijknamige autobiografie uit 1994. Om de film behapbaar te houden moest hij een bepaalde invalshoek kiezen, want van zo’n bewogen en lang leven in een roerige politieke context kun je nu eenmaal niet alles laten zien. Chatwick koos voor de liefde tussen Nelson en Winnie, en de prijs die deze man en zijn gezin moesten betalen voor hun verzet. In zijn keuze voor de dragende rollen heeft de regisseur een gouden hand gehad. De Britse acteur Idris Elba (bekend van de serie LUTHER) weet met zijn uitstraling Mandela geweldig goed te treffen, terwijl Naomie Harris (SKYFALL) met haar spel het karakter van Winnie bewonderenswaardig uitdiept.

MANDELA: LONG WALK TO FREEDOM beschrijft in steeds korte fragmenten ‘Madiba’s’ buitengewone levensloop vanaf zijn jeugdjaren in een boerendorpje. We zien hem als bokser, als liefhebber van snelle auto’s en als womanizer die zijn eerste vrouw niet bepaald correct behandelde. Maar we zien hem ook opbloeien als talentvol advocaat en verliefd worden op Winnie. We zien hoe de twee strijden tegen het onrecht dat de zwarte bevolking treft door de apartheidspolitiek. We zien hoe ze allebei worden opgepakt en wat de 27-jarige gevangenschap op Robbeneiland voor invloed had op hun leven. En wat blijft het indrukwekkend om te zien hoe Mandela wordt ingehuldigd als de eerste democratisch verkozen (zwarte!) president van Zuid-Afrika.