doctor_zhivago.jpg

Doctor Zhivago

Doctor Zhivago icon_trailer.png

Helemaal opgepoetst en gedigitaliseerd vertonen we de klassieker DOCTOR ZHIVAGO. Een filmhit uit 1965 met een jonge Omar Sharif en Julie Christie. De film kreeg destijds vijf Oscars en is één van de grote historische films van regisseur David Lean, die eerder naam maakte met LAWRENCE OF ARABIA.

DOCTOR ZHIVAGO is gebaseerd op Boris Pasternaks’ roman over liefde en lijden van gewone mensen tijdens de Russische Revolutie en de opkomst van het communisme. Het verhaal draait om de tragische liefde tussen dokter Yuri Zhivago (Sharif) voor het meisje Lara (Christie). Yuri is wees en groeit op bij een welgestelde vriend van zijn familie. Hij ontmoet Lara voor het eerst aan het sterfbed van haar moeder, maar besteedt niet veel aandacht aan haar. Hij trouwt met Tonya (Geraldine Chaplin). Lara zelf is helemaal in de ban van een andere man, de jonge revolutionair Pasha Antipov.

Dan breekt de Eerste Wereldoorlog uit en aan het front ontmoeten Yuri en Lara elkaar opnieuw. Het onvermijdelijke gebeurt: ze worden verliefd. Maar Yuri kiest toch voor Tonya. Gedurende alle politieke verwikkelingen in de jaren die volgen, blijven Yuri en Lara elkaar echter tegenkomen. Zelfs als Yuri met zijn gezin vlucht naar het platteland blijkt Lara in de buurt te zijn.

Is dit verhaal al heel romantisch, de ruim drie uur durende film werd ook bekend om de schitterende beelden. Lean bouwde in Spanje en Canada minutieus uitgewerkte sets met hele wijken van Moskou en de landelijke Oeral. Je voelt de kou tijdens de eindeloze treinreis over het platteland, en de scènes van Yuri’s en Tonya’s datsja in de sneeuw zijn adembenemend. De muziek van de film is van Maurice Jarre, die voor ‘Lara’s theme’ een Oscar kreeg. Een perfecte film voor een koude winterdag.