twenty_feet_from_stardom.jpg

Twenty feet from stardom

  • regie: Morgan Neville

  • USA •documentaire, muziekfilm • 2013 • 91 min.

Twenty feet from stardom icon_trailer.png

Ze hebben stemmen die grote sterren als Bruce Springsteen en Mick Jagger kunnen maken en breken. Ze staan pal achter hen op het podium, worden uit bed gebeld voor een opname, gaan mee op tournee en toch kennen maar weinig mensen hun naam. De zangeressen die met hun geweldige stemmen twee meter achter de grote sterren mee swingen. Soms even in de spotlights, de roem bijna – maar nét niet – binnen handbereik.

In de documentaire TWENTY FEET FROM STARDOM brengt regisseur Morgan Neville een eerbetoon aan de vrouwen ‘van wie de vingerafdrukken overal op de muziek staan, terwijl we geen idee hebben wie ze zijn.’ Bruce Springsteen, Stevie Wonder en Sting vertellen over de zangeressen zonder wie hun muziek heel anders zou hebben geklonken. Maar vooral: we horen de vrouwen zelf. Hoe ze via gospelkoren op hun gevoel leerden zingen, en hoe ze doorbraken in de muziekindustrie. Claire Lennear vertelt met weemoed en gêne over haar tijd als sexy Ikette achter Ike en Tina Turner. Er is het verhaal van Darlene Love, één van de meest bepalende stemmen van de jaren zestig en van de ‘wall of sound’ die Phil Spector groot maakte. Dezelfde man, zo blijkt, die voorkwam dat ze een succesvol solo-artieste werd. En je hebt Lisa Fischer, achtergrondzangeres van Tina Turner, Sting en de Rolling Stones. Ze is een grootheid in de muziekindustrie, maar lijkt tevreden met haar plaatsje in de schaduw.

Neville zet de dames in TWENTY FEET FROM STARDOM allemaal in de schijnwerpers, en geeft tegelijk een onthullend kijkje in de popscene.