breakfast_at_tiffanys.jpg

Breakfast at Tiffany’s

Breakfast at Tiffany’s icon_trailer.png

Na ruim vijftig jaar is Blake Edwards’ klassieker BREAKFAST AT TIFFANY’S volledig gerestaureerd. Daarbij werden kosten noch moeite gespaard: de orginele filmnegatieven uit 1961 werden ingescand op een ultrahoge resolutie (voor de kenners: 4K) en vervolgens digitaal opgepoetst en hersteld. Daardoor fonkelt de film en vooral hoofdrolspeelster Audrey Hepburn als nooit tevoren.

Hepburn speelt in deze romantische komedie de jonge Holly Golightly. Een naam die boekdelen spreekt: zij is een socialite die zich ophoudt in de hogere sociale kringen, waar ze vooral beroemd is omdat ze beroemd is. Haar ultieme doel is winkelen bij juwelier Tiffany & Co én een rijke man aan de haak slaan.
In het begin van de film krijgt ze een knappe nieuwe bovenbuurman, Paul Varjak (een jonge George Peppard – later vooral bekend als Hannibal in THE A-TEAM). De twee worden al snel verliefd. Al blijkt er één struikelblok: Paul is ook niet rijk. Dat probleem wordt echter opgelost in een verhaal waarin geld, misverstanden, mysterieuze mensen, de maffia én natuurlijk Tiffany’s een rol spelen.

BREAKFAST AT TIFFANY’S is gebaseerd op een korte roman van Truman Capote, wiens verhaal en taalgebruik behoorlijk werden gekuist vanwege de Hollywoodwetten van de jaren zestig. Voor Audrey Hepburn maakte dat niet uit. De komedie betekende haar definitieve doorbraak als filmster en iedereen die de klassieker (terug)ziet begrijpt meteen waarom.