la_grande_bellezza.jpg

La grande bellezza

La grande bellezza icon_trailer.png

LA GRANDE BELLEZZA is in de internationale filmpers al geprezen als Fellini’s LA DOLCE VITA van de 21e eeuw. Tegen de achtergrond van de aloude schoonheid van de eeuwige stad neemt regisseur Paolo Sorrentino je mee in een duizelingwekkende rondgang langs de intellectuele en artistieke Romeinse beau monde. Met alle glitter, pracht en praal, haat en nijd en verveling die daarbij hoort.

Hoofdpersoon is society-journalist Jep Gambardella (Toni Servillo), die na zijn briljante debuutroman uit de jaren zeventig nooit meer een tweede roman heeft geschreven. In zijn zoektocht naar de ‘grote schoonheid’ is hij in het artistieke wereldje blijven hangen. Niet om zomaar een mondain iemand zijn, maar om de koning te worden van het mondaine leven. Dat is hem gelukt – zijn charme en humor maken Gambardella ongekend populair.
Toch kijkt hij op het feest voor zijn 65e verjaardag verbitterd terug op zijn hartstochtelijke maar verloren jeugd. Waarom is zijn grote liefde hem ontglipt? In een adembenemende en swingende zoektocht langs feestjes, recepties en partijen gaat LA GRANDE BELLEZZA uiteindelijk ook over ouder worden en over de teloorgang van het decadente Rome. Servillo zet met zijn bijna elastieken gezicht een prachtig doorleefde en melancholieke Gambardella neer.

Sorrentino is er na zijn politieke satire IL DIVO opnieuw in geslaagd het hedendaagse Italië een spiegel voor te houden. ‘LA GRANDE BELLEZZA is niet een verhaal maar een gevoel. Een sprekend tableau vivant van 144 minuten’, aldus de Filmkrant die de film vier sterren gaf.