still_mine.jpg

Still mine

  • regie: Michael McGowan

  • met: James Cromwell • Genevieve Bujold

  • CAN •drama • 2012 • 102 min.

Still mine icon_trailer.png

STILL MINE gaat over een hoogbejaard echtpaar dat te maken krijgt met ouderdomsgebreken. Inmiddels een bekend thema in het arthouse-circuit, denk maar aan AMOUR, SONG FOR MARION en LES BEAUX JOURS. Regisseurs en producenten weten dat een aanzienlijk deel van hun trouwe publiek aan het vergrijzen is en spelen daar op in – overigens met wisselend succes. Voor oudere acteurs is het een zegen, hun hoge leeftijd is niet meer een beperking maar een kans. Die hebben de twee hoofdrolspelers in STILL MINE met beide handen aangegrepen, en hoe! ‘Cromwell and Bujold schitteren in hun rollen’, meldt filmblad Variety.

Craig Morrison (James Cromwell), een 89-jarige inwoner uit New Brunswick, heeft het plan opgevat om op zijn landgoed een nieuw huis te bouwen. Hij heeft er een goede reden voor. Zelf is hij nog heel fit, vindt hij, maar bij zijn vrouw Irene (Geneviève Bujold) gaan de jaren echt tellen. Ook haar geheugen laat Irene steeds vaker in de steek. Hun huidige huis is oud en verre van comfortabel, zo vinden ook hun zes kinderen. Waarom zo’n bescheiden levensstijl als het niet nodig is? Verkoop een paar hectare en ga naar een mooi tehuis of láát een woning bouwen.

Maar de kinderen vinden geen gehoor bij de eigenzinnige Craig. Die gaat gewoon zelf aan de slag en bouwt volgens dezelfde methodes als zijn vader, een scheepsbouwer. Tot er aan de rem wordt getrokken. Een overijverige inspecteur wil eerst allerlei vergunningen en bouwtekeningen zien. Ook de materialen en bouwwijze worden niet goedgekeurd. Intussen wordt Irene sneller ziek, en doordat de bouw regelmatig stilligt vanwege al dat bureaucratische gedoe, zal Craig zich nog moeten haasten om het huis af te maken.