the_great_gatsby.jpg

The great Gatsby

The great Gatsby icon_trailer.png

De nieuwe verfilming van THE GREAT GATSBY is in alle opzichten overweldigend. Ook bij vertoning in 2D blijft het spektakel overeind. Gatsby is misschien wel het meest kleurrijke personage uit de Amerikaanse literatuur. Zijn exorbitante levenswijze en de beruchte feesten die hij organiseerde spreken nog steeds tot de verbeelding. De vertolking van Leonardo DiCaprio (TITANIC, REVOLUTIONARY ROAD) is zowel charismatisch als uitbundig. Gatsby vertegenwoordigt het nieuwe geld en de American Dream, maar droomt vooral van zijn grote liefde Daisy (Carey Mulligan uit AN EDUCATION en NEVER LET ME GO). Zij is echter getrouwd met een andere rijke man en behoort tot een andere wereld, die van het oude geld. Gatsby vecht voor haar tot het bittere eind.

THE GREAT GATSBY is niet alleen een portret van Gatsby, maar ook van de roaring twenties – de tijd van drooglegging en eindeloze clandestiene zuippartijen. Schrijver Scott Fitzgerald kon er over meepraten, maar was zich terdege bewust van de crash die onvermijdelijk zou volgen. De Wall Street-bubble is ook nu nog pijnlijk herkenbaar en snel geld wordt in beeld gebracht door het voortrazende verkeer in de straten van New York.

De visuele uitspattingen in THE GREAT GATSBY zijn vindingrijk, je kijkt je ogen uit. Niet zo verwonderlijk als je bedenkt dat de regie in handen was van Baz Luhrmann, die eerder tekende voor MOULIN ROUGE en ROMEO + JULIET. Net als in die Shakespeare-verfilming weet hij de oorspronkelijke boektekst naadloos in te passen in zijn eigen verhaal. Om dat verhaal naar deze tijd te halen zette Luhrmann samen met hiphop-ster Jay Z een wervelende soundtrack in elkaar, met onder andere Beyoncé, Lana del Rey en een enkele knipoog naar Gershwin.