the_only_son.jpg

The only son

  • regie: Simonka de Jong

  • BEL/NED •documentaire, drama • 2013 • 78 min.

The only son

‘Dus u zegt dat als ik trouw, alle problemen opgelost zijn?’ Die vraag van de 19-jarige Pema aan zijn vader is de kern van de documentaire THE ONLY SON. Overal hebben ouders verwachtingen voor hun kinderen en hopen ze dat die worden waargemaakt, maar voor Pema ligt dat net een tikje anders.

Zijn ouders wonen diep in de bergen van Nepal, op zo’n tien dagen lopen van de bewoonde wereld. Het leven is hard, het gezin is doodarm. Pema en vier van zijn zusjes zijn dan ook al vroeg ondergebracht in een kindertehuis in Kathmandu, zodat zij een beter leven zouden krijgen. Eén zus, Sumchog is geadopteerd door Nederlandse ouders, een andere zus groeit op bij een gezin in de VS. Ook Pema heeft in Nederland gestudeerd.

Dan vragen de ouders alle kinderen om thuis te komen. De documentaire volgt de tocht van Pema en zijn zussen op de voet. Het weerzien is hartelijk, maar het contrast tussen de werelden waarin de gezinsleden terecht zijn gekomen is groot. Uiteindelijk komt het hoge woord eruit: de ouders willen dat Pema, hun enige zoon, thuis komt en trouwt met een meisje uit het dorp om hen te helpen. ‘Maar hoe kan ik leven zonder computer, boeken of papier?’, vraagt Pema wanhopig.

Documentairemaakster Simonka de Jong leerde eerst Sumchog kennen en wilde haar verhaal vertellen. Tot zij van Pema’s dilemma hoorde. Samen met de kinderen reisde ze door de majestueuze bergen van Nepal en legde zij de pijnlijke worsteling van Pema en zijn ouders vast. THE ONLY SON werd dit jaar gekozen tot één van de drie beste documentaires op het IDFA-festival.