becoming_traviata.jpg

Becoming Traviata

  • regie: Philippe Béziat

  • met: Natalie Dessay • Louis Langree

  • FRA •documentaire, muziekfilm • 2012 • 120 min.

Becoming Traviata

Tweehonderd jaar geleden werd Giuseppe Verdi (1813-1901) geboren, componist van de meest uitgevoerde opera ter wereld: La Traviata (‘de dolende’). Het is dus geen toeval dat we juist nu een documentaire vertonen over deze opera, die het levensverhaal vertelt van courtisane Violetta en haar grote liefde Alfredo. De Franse regisseur Philippe Béziat – hij heeft al vele muziekdocumentaires op zijn naam staan – is verantwoordelijk voor BECOMING TRAVIATA. Twee maanden lang kreeg hij gelegenheid om de repetities en de voorbereidingen te filmen die vooraf gingen aan de finale uitvoering op het prestigieuze operafestival in Aix-en-Provence.

De Franse titel van de documentaire is minstens zo treffend: TRAVIATA ET NOUS, want niet eerder kreeg je zo’n geweldig inkijkje in de opbouw, interpretatie en uitvoeringspraktijk van dit bekende muziekstuk. Je bewondering voor de vele betrokkenen wordt steeds groter naarmate de documentaire vordert. Het is als een puzzel van honderden stukjes die in elkaar moeten passen: solisten, koor, orkest, decor, kostuums, belichting en techniek.

De twee drijvende krachten die de regie in handen hebben zijn theater- en operaregisseur Jean-François Sivadier en dirigent Louis Langrée van het London Symphony Orchestra. Natuurlijk worden ze bijgestaan door anderen, maar zíj bepalen uiteindelijk stap voor stap wat voor uitvoering het wordt. Het volgen van dat proces is bijna verslavend: je wordt er helemaal in meegezogen en je leeft mee met alle vorderingen en malheur die zo’n productie natuurlijk kent.

BECOMING TRAVIATA volgt de verhaallijn van de opera, waarbij Béziat vooral inzoomt op het instuderen van de hoofdrollen door sopraan Natalie Dessay (Violetta) en Charles Castronovo (Alfredo). De inspirerende regie, de discussies en het ‘indalen’ van de gewenste vertolking… een genot om naar te kijken.