night_train_to_lisbon.jpg

Night train to Lisbon

  • regie: Bille August

  • met: Jeromy IronsMélanie Laurent • Jack Hudson

  • DUI/POR/ZWI •drama, mysterie, romantiek • 2012 • 111 min.

Night train to Lisbon icon_trailer.png

Het is nog donker als leraar Raimund Gregorius (Jeremy Irons) over de Kirchenfeldbrücke in Bern loopt en een jonge vrouw in grote verwarring bij de reling ziet staan. Hij haalt haar over om met hem mee naar school te gaan, maar tijdens de les ziet hij de vrouw alsnog vertrekken. Snel gaat hij achter haar aan. Tevergeefs. In haar achtergebleven jas vindt Gregorius een boekje van de Portugese dichter en arts Amadeu de Prado met daarin een treinticket naar Lissabon. Hij aarzelt geen moment, gaat naar het station en stapt in de gereedstaande trein. Een wel héél spontane actie van een saaie man, zoals hij zichzelf beschouwt. Tijdens de reis raakt Gregorius gefascineerd door de dichter en aangekomen in Lissabon gaat hij op zoek naar hem. Via allerlei ontmoetingen komt hij veel over Prado te weten, maar gaandeweg blijkt ook dat Gregorius naarstig op zoek is naar zichzelf en zíjn verhouding tot de wereld.

Het sfeervolle NIGHT TRAIN TO LISBON is gebaseerd op de gelijknamige bestseller. De Volkskrant sprak indertijd van een magistrale roman over alle grote vragen van het bestaan. Het boek van Pascal Mercier (pseudoniem van de Zwitserse hoogleraar filosofie Peter Bieri) vond sinds 2004 wereldwijd zijn weg naar talloze lezers. Als je die vertelt dat hun geliefde boek nu is verfilmd, kijken ze je ongelovig aan. Dat boek is niet te verfilmen, vinden ze, juist door z’n filosofische inslag.

De Deense regisseur Bille August − tweevoudig Gouden Palm-winnaar − dacht daar anders over. Gegrepen door het verhaal wilde hij, na zoveel jaar, de uitdaging wel aan. Voor zijn NIGHT TRAIN TO LISBON wist August een heel koppel steracteurs aan zich te binden, zoals Jeremy Irons, Charlotte Rampling, Bruno Ganz en Mélanie Laurent.