matterhorn.jpg

Matterhorn

  • regie: Diederik Ebbinge

  • met: Ton Kas • René van ‘t Hof

  • NED •drama • 2013 • 88 min.

Matterhorn icon_trailer.png

Dankzij een onvergetelijke bijrol brak acteur Ton Kas een paar jaar geleden door in Eddy Terstall’s komedie VOX POPULI. Hij viel er op als getapte ras-Amsterdammer, die zich door zijn volkse ideeën ontpopt tot raadgever van een Wilders-achtige populist. Daarvóór en daarna speelde hij vooral kleine rolletjes in films (waaronder LEEF!) en TV-series (zoals recent ’T SCHAEP IN MOKUM). In MATTERHORN zien we hem in zijn eerste echte hoofdrol. En opnieuw steelt Kas de show, zelfs tegenover de ervaren komiek René van ’t Hof (OBER).

In het tragikomische MATTERHORN speelt Kas de rol van Fred, een streng gelovige zestiger die sinds de dood van zijn vrouw Trudy een uiterst sober en geregeld leven leidt. Hij woont in een klein dorp, eet op vaste tijden, gaat op vaste tijden naar de kerk en luistert thuis naar Bach – dat is het wel zo’n beetje. Maar daaraan komt vrij abrupt een eind wanneer op een dag de zwerver Theo (Van ’t Hof) voor zijn deur staat. Fred ontfermt zich als een soort Samaritaan over de zwakbegaafde Theo en neemt hem op in zijn huis. Dat zorgt voor een ommezwaai in zijn saaie en gestructureerde leven, zeker wanneer ze als vrolijk duo gaan optreden op feestjes en partijen. Bij de bekrompen dorpsbewoners valt dat allemaal in minder goede aarde: zij beschimpen Fred en beschuldigen hem van homoseksualiteit.

MATTERHORN werd geregisseerd door Diederik Ebbinge, één van de Vliegende Panters uit het gelijknamige TV-cabaret. Critici hebben zijn tragikomedie met slapstick-elementen al veel vergeleken met het werk van Alex van Warmerdam – een groter compliment kun je als debutant haast niet krijgen in Nederland. Bovendien weet Ebbinge de juiste snaar te raken bij de kijker, want begin dit jaar won zijn film de felbegeerde publieksprijs tijdens het Rotterdams Filmfestival.