the_sessions.jpg

The sessions

The sessions icon_trailer.png

Op zijn achtendertigste vindt Mark het genoeg. Nu wil hij ook wel eens weten hoe het is om seks te hebben. Op zich een begrijpelijke gedachte, behalve dan dat hij vanaf zijn nek verlamd is sinds hij op zijn achtste polio kreeg. Mark is gekluisterd aan zijn bed of een brancard. Om zijn wens te verwezenlijken moet er dan ook iets geregeld worden. Mark (een prachtige rol van John Hawkes uit WINTER’S BONE) vraagt raad aan een priester en huurt uiteindelijk sekstherapeute Cheryl (Helen Hunt) in om hem te ontmaagden. Dan beginnen de sessies waarin zij hem bijbrengt hoe hij seks kan hebben. Rode draad van THE SESSIONS is het contrast tussen Mark, die van jongs af aan een niet al te beste band met zijn lichaam heeft, en de vrijgevochten Cheryl die wél lekker in haar vel zit.

De sessies van Mark worden ingehouden en met de nodige humor in beeld gebracht. Je voelt mee met zijn zenuwen en onzekerheden, en met de genegenheid die Cheryl voor hem gaat voelen. Een prestatie van formaat voor een film die door het onderwerp makkelijk plat of sentimenteel had kunnen worden. Helen Hunt werd dan ook voor haar rol genomineerd voor een Oscar.

Net als INTOUCHABLES, de Franse hitfilm over de verlamde Philippe die vrienden wordt met zijn verzorger Driss, is ook THE SESSIONS gebaseerd op een waargebeurd verhaal. De echte Mark O’Brien beschreef in 1990 zijn zoektocht in een artikel in het Amerikaanse tijdschrift The Sun Magazine. Regisseur Ben Lewin, zelf ook slachtoffer van polio, maakte er een eerlijke feelgood-film van.