paradies_glaube.jpg

Paradies: Glaube

  • regie: Ulrich Seidl

  • met: Maria Hofst√§tter • Nabil Saleh

  • OOS/DUI/FRA •drama • 2012 • 113 min.

Paradies: Glaube icon_trailer.png

PARADIES: GLAUBE is het tweede deel van een trilogie van de Oostenrijkse regisseur Ulrich Seidl over geloof, hoop en liefde. Een drieluik over vrouwen op zoek naar hun eigen paradijs.

PARADIES: GLAUBE gaat over de middelbare Anna Maria, die als radiologe werkt in een Weens ziekenhuis. We zien haar kordaat en professioneel patiënten begeleiden. Dan begint haar vakantie. En even kordaat gaat Anna Maria met een Mariabeeld onder haar arm naar de troosteloze buitenwijken van Wenen om het woord van Jezus te verkondigen. Haar hardnekkigheid doet soms zeer aan de ogen, maar Anna Maria zet door. Zij heeft een missie. Letterlijk. Thuis ontvangt Anna Maria mede-gelovigen en met hen bidt en zingt ze: zij zien zich zelf als ‘de stoottroepen van God’ die het katholicisme weer in Oostenrijk zullen verspreiden.

Anna Maria neemt God zeer serieus. Ze geselt zichzelf als boetedoening voor haar zonden, en kruipt op haar knieën om vergeving af te smeken. Net als je denkt dat je begrijpt hoe het leven van Anna Maria eruit ziet, komt haar man Nabil na een lange afwezigheid thuis. Hij is moslim en zit in een rolstoel sinds hij twee jaar geleden een ongeluk heeft gehad. Het godsdienstfanatisme van zijn vrouw bevalt hem absoluut niet. Hij wil zijn echtgenote terug, gewoon in het echtelijk bed. Maar voor Anna Maria is er nog maar één man: Jezus. Gefrustreerd begint Nabil een beeldenstorm thuis.

PARADIES: GLAUBE is zeker geen makkelijke film, maar wel één die je aan het denken zet over geloof in het algemeen en het katholieke geloof in het bijzonder. Net als PARADIES: LIEBE is het een schrijnend drama dat af en toe pijnlijk is om naar te kijken, zij het om heel andere redenen.