preloader.gif vr 26 15:30
preloader.gif wo 31 20:30
JULI
the_broken_circle_breakdown.jpg

The broken circle breakdown

The broken circle breakdown icon_trailer.png icon_reserveer.png

Ontroerend mooi drama met een intense spanningsboog. Cruciale scènes ontvouwen zich niet via dialogen maar via de muziek.

‘Het knappe van de film is dat je niet alleen tranen krijgt van het huilen, maar ook van het lachen’, zo eindigden we onze tekst over DE HELAASHEID DER DINGEN van de jonge Vlaamse regisseur Felix van Groeningen. Precies hetzelfde geldt voor zijn nieuwste film THE BROKEN CIRCLE BREAKDOWN, al zullen de droeve tranen nu waarschijnlijk de overhand hebben. Want heus: élke kijker wordt geraakt door dit ontroerend mooie drama.

THE BROKEN CIRCLE BREAKDOWN gaat over de tegenpolen Elise (Veerle Baetens) en Didier (Johan Heldenbergh). Zij is een dertiger met een eigen tattoo-shop, waarvan ze zelf het uithangbord is. Hij is een veertiger die overdag teruggetrokken woont op een vervallen boerderij en ’s avonds opleeft als frontman van een bluegrass-band. Die muziek brengt hen samen. Elise en Didier krijgen niet alleen een relatie, maar zij wordt ook de zangeres van zijn band. Het geluk kan voor Elise niet op als zij zwanger raakt. Helaas blijkt dat geluk eindig, want hun dochter Maybelle krijgt op haar zesde leukemie. Wanneer het meisje overlijdt, raakt Elise in een diepe depressie – wat nog eens wordt verergerd doordat Didier totaal anders omgaat met dit verlies.

Van Groeningen maakte voor THE BROKEN CIRCLE BREAKDOWN twee bijzondere keuzes, die allebei meesterlijk uitpakken. In de eerste plaats vertelt hij het verhaal niet lineair, maar husselde hij de tijdlijnen door elkaar waardoor de spanningsboog heel intens wordt. In de tweede plaats vertelt hij enkele cruciale scènes niet via dialogen, maar via de muziek. Prachtige live uitvoeringen van nummers als Wayfaring stranger en If I needed you worden gezongen door de acteurs zélf en zeggen meer dan duizend woorden. De film in één woord? Kippenvel!


Deze film is deze zomer onderdeel van de Filmbundel ‘Muziekcarrières

Drie, in vorm en uitvoering, heel verschillende films. Toch zijn ze inhoudelijk verbonden: muziek houdt de zangeressen Rose-Lynn, Zula en Elise op de been, ondanks tegenslagen. In WILD ROSE wil Rose-Lynn carrière maken in Nashville, maar wat te doen met haar kinderen? Zula moet in COLD WAR kiezen tussen haar liefde voor Wictor en haar thuisland Polen. En in THE BROKEN CIRCLE BREAKDOWN staat Elise’s relatie met Didier op het spel na het overlijden van hun dochtertje. Gepassioneerde drama’s met muziek in de hoofdrol!

Filmzomer 2019 | Filmbundel 3: Muziekcarrières
  • nieuw (in Gouda): WILD ROSE
  • recente topper: COLD WAR 
  • come-back: THE BROKEN CIRCLE BREAKDOWN 


Filmzomer 2019
Het programma van juli en augustus heeft dit jaar een nieuwe opzet: de Filmzomer van het Filmhuis is opgebouwd uit acht filmbundels, elk met een specifiek thema. In iedere bundel zit één nieuwe film om verrast door te worden (zoals EL REINO), aangevuld met een bijpassend hoogtepunt uit het afgelopen seizoen (mocht u die gemist hebben of nog eens willen zien).

Elke derde titel in een filmbundel is een comeback van een onderscheidende oudere film. Sommige verdienen nu eenmaal het grote doek.

Elke filmbundel waarvan u alle drie de films bezoekt levert een vrijkaartje op voor ná de Filmzomer – bewaar daarvoor wel uw entreebewijzen. En mocht u zelf een heel andere filmbundel ontdekken tussen onze 24 zomerfilms, dien die dan gerust in, met uw motivatie. Met een beetje mazzel belonen we die ook! Ook hier geldt: bewaar uw drie (of meer) filmkaartjes.