argo.jpg

Argo

Argo icon_trailer.png

De verrassing was groot bij de uitreiking van de Golden Globes half januari. Niet de gedoodverfde favorieten als Steven Spielberg's LINCOLN of Paul Thomas Anderson's THE MASTER (in maart bij ons te zien) wonnen de belangrijkste prijzen, maar outsider ARGO. Regisseur en hoofdrolspeler Ben Affleck kreeg de prijs voor beste regie én beste film. Doorgaans een goede voorspeller voor de Oscars die eind februari worden uitgereikt, maar dat blijft nog even koffiedik kijken.
Affleck rijt in ARGO een oude wond van de VS open: de langdurige gijzeling van de Amerikaanse ambassade in Iran eind jaren zeventig. Een gijzeling die pas na anderhalf jaar werd beëindigd en die volgens historici de doodsteek betekende voor de herverkiezing van de toenmalige president Jimmy Carter. De thriller ARGO gaat daar niet over, maar wél over het waargebeurde verhaal van zes Amerikaanse ambassademedewerkers die tijdens de gijzeling wisten te vluchten naar het huis van de Canadese ambassadeur in Teheran. Zij moesten het land uit, maar hoe? CIA-agent Tony Mendez (gespeeld door Affleck zelf) bedenkt een bijzondere dekmantel: hij vraagt vergunning aan om in de Iraanse woestijn een STAR WARS-achtige science-fiction film op te nemen. Op die manier kunnen geheim agenten het land in, en de zes ambassademedewerkers - vermomd als Amerikaanse acteurs - uiteindelijk het land weer uit. ARGO laat zien hoe dat sneaky plan uitpakt.
'Als het niet echt gebeurd was, zou niemand het geloven', zo schreef de Filmkrant over het plot van Affleck's film. Een film die én spannend is én een mooi tijdsbeeld geeft én ook eens grappige rollen bevat van Alan Arkin en John Goodman als nepproducent en nepregisseur. 'Maar de kracht van ARGO schuilt vooral in de ontknoping. De klassieke cross-over-montage tussen ambassade, douanepersoneel, thuisfront en voortvluchtigen trekt je op het puntje van je stoel', aldus Trouw.