sightseers.jpg

Sightseers

  • regie: Ben Wheatley

  • met: Alice Lowe • Steve Oram

  • GBR •komedie • 2012 • 88 min.

Sightseers icon_trailer.png

Net als eerdere jaren doen we weer mee aan een sneak preview van het Rotterdams Filmfestival. Al twee weken vóór de start van het IFFR vertonen we eenmalig een film die later officieel in première gaat in Rotterdam. Dit jaar is dat de zwarte komedie SIGHTSEERS van de Britse regisseur Ben Wheatley, die dankzij zijn gangsterkomedie DOWN TERRACE en de bejubelde horrorfilm KILL LIST te boek staat als één van de nieuwe wonderkinderen van de Britse cinema.
SIGHTSEERS is heel andere koek dan zijn eerdere werk, en toch ook weer niet. De film gaat over het Britse stel Tina (Alice Low) en Chris (Steve Oram), die sinds een paar maanden een relatie hebben. Tina komt uit een beschermd milieu en leefde onder het juk van haar moeder, terwijl Chris zijn nieuwe lief wil laten zien wat hij écht belangrijk vindt in het leven. Hoogste tijd om eens samen met de caravan op vakantie te gaan in het hoge noorden van Engeland, op zoek naar musea en mooie natuur. Dat klinkt wellicht wat suf, maar de vakantie neemt een heel andere wending wanneer het duo met tegenslag wordt geconfronteerd. Dat begint met fruitvliegjes en rumoerige tieners, maar verergert als campings volgeboekt blijken en het duo ook nog eens geconfronteerd wordt met Tina’s bemoeizuchtige moeder. Dan wordt de droomreis een nachtmerrie die het slechtste in Tina en Chris bovenhaalt.
Tijdens de eerste screening in Cannes werd SIGHTSEERS ontvangen met lachsalvo’s. De macabare humor zal misschien niet iedereen kunnen bekoren, maar Wheatley leverde een even bizarre als intrigerende film af die mooi past binnen het soms tegendraadse IFFR-programma.