beyond_the_hills.jpg

Beyond the hills

  • Ook met Valeriu Andriuta:

  • Donbass
  • donbass.jpg

Beyond the hills icon_trailer.png

Voichita loopt tevergeefs langs de trein waar reizigers net uitstappen. Dan ziet ze Alina op het tegenoverliggende perron. Die steekt zonder na te denken de spoorrails over en valt huilend in haar armen. Een hartstochtelijk weerzien, hoewel Voichita dan al laat merken dat ze niet meer gediend is van zo’n innig fysiek contact.

De twee jeugdvriendinnen groeiden samen op in een Roemeens weeshuis, waarna ze ieder hun weg gingen. Alina vertrok naar Duitsland, terwijl Voichita in een orthodox klooster in Moldavië intrad. Zij onderwerpt zich aan God en het strenge regime van de kloostergemeenschap, geleid door een priester en moeder overste die zich papa en mama laten noemen. Alina komt haar vriendin ophalen om samen terug te keren naar Duitsland. Dat was ooit het plan, maar Voichita kan zich zo’n werelds leven niet meer voorstellen. Alina logeert op Voichita’s kamer, maar samen in bed, dat wil haar vriendin niet meer. Ze beseft dat ze Voichita aan het verliezen is en dat slaat grote wonden. Alina is zichzelf niet meer, komt in opstand tegen de priester en de regels van het huis. Ze krijgt aanvallen die geïnterpreteerd worden alsof ze door de duivel is bezeten. Bij Voichita slaat de twijfel toe en ze doet er alles aan om haar vriendin te helpen. Dat geldt ook voor de kloosterleiding, maar die goedbedoelde hulp pakt uiteindelijk faliekant verkeerd uit.

Regisseur Christian Mungiu (4 MAANDEN, 3 WEKEN & 2 DAGEN) neemt voor zijn nieuwe drama veel tijd, maar BEYOND THE HILLS is geen minuut te lang. In geweldig mooie, lange shots ontrolt hij geleidelijk zijn onthutsende, op ware feiten berustende verhaal. In Cannes kreeg hij de prijs voor beste regie, terwijl de twee hoofdrolspeelsters samen de prijs voor beste actrice ontvingen.