love_is_all_you_need.jpg

Love is all you need

Love is all you need

De Deense regisseur Susanne Bier kennen we van pittige films als AFTER THE WEDDING en IN A BETTER WORLD (vorig jaar bekroond met de Oscar voor beste buitenlandse film). Tijdens een brainstorm met haar vaste scenarioschrijver Anders Thomas Jensen kwam naar voren dat ze een film wilde maken over kanker - opnieuw een pittig onderwerp. Maar meteen al was het voor beiden duidelijk dat het geen zwaarmoedige film mocht worden. ‘Geen drama dat inspeelt op onze angsten, maar iets hoopvollers’, vertelde ze in de Volkskrant. En dat kun je LOVE IS ALL YOU NEED niet ontzeggen met z’n happy end en humoristische trekjes. Een tikje voorspelbaar, maar zeker niet te braaf.
En eigenlijk is het wat jammer dat de film niet is uitgebracht onder de veel beter dekkende, oorspronkelijke titel DE KALE KAPPER. Want daar draait het allemaal om in LOVE IS ALL YOU NEED: om kapster Ida (Tryne Dyrholm) die het behoorlijk voor haar kiezen krijgt. Ze heeft borstkanker, is één borst kwijt, al haar haren kwijt en vindt haar man met zijn secretaresse op de bank wanneer ze thuiskomt na een kuur in het ziekenhuis. ‘Ik dacht dat je naar de chemo was’, zo luidt zijn verweer. Ze wijst hem vol ongeloof de deur.
Zo’n opeenstapeling van narigheid is genoeg om iemand uit balans te krijgen, maar niet Ida. Haar dochter gaat trouwen in Italië en dat feestje wil ze niet missen. Ze vertrekt naar het vliegveld om daar letterlijk te botsen op Philip (Pierce Brosnan), weduwnaar en vader van haar aanstaande schoonzoon. Hun ontmoeting verloopt stroef en in Italië gaat het al niet veel beter. Maar zoals het een romantische komedie betaamt, komt uiteindelijk alles goed en lacht het geluk Ida toe.