¡Vivan las antipodas!

De titel lijkt misschien een luchtige Spaanse komedie te beloven, maar ¡VIVAN LAS ANTIPODAS! is alles behalve dat. Het betreft hier een intrigerende documentaire waarin de Russische filmmaker Victor Kossakovsky zogeheten ‘tegenvoeters’ portretteert: mensen die recht tegenover elkaar wonen op de aardbol. Na lang speuren vond hij vier paar van zulke plekken. Kossakovsky trok met zijn camera’s van Patagonië in Chili naar het Baikalmeer in Rusland, van miljoenenstad Shanghai naar het Argentijnse gehucht Entre Rios, van Hawaii naar Kubu in Botswana, en van Miraflores aan de Spaanse Costa del Sol naar Castle Point in Nieuw-Zeeland.
Het resultaat van zijn reislust toont hij in ¡VIVAN LAS ANTIPODAS!, dat treffend de overeenkomsten en tegenstellingen laat zien tussen twee totaal verschillende kanten van de wereld. Kossakovsky focust daarbij deels op mensen, maar vooral ook op de natuur. Dat laatste levert verbluffende beelden op - bijvoorbeeld van het krimpende Aralmeer, van stromende lava op Hawaii en van wildlife in Afrika.
Toch blijft deze docu verre van het bekende BBC-werk als PLANET EARTH. Om zijn verhaal te benadrukken gebruikt Kossakovsky ook allerlei beeldtrucs - zoals camera’s die voortdurend in beweging zijn en zelfs op hun kop hangen - waardoor zijn film speelser oogt. Maar zeker niet minder mooi, zo constateerde filmsite cinema.nl: ‘Het kan niet anders of het duizelt je, als na honderd minuten de aftiteling van boven én beneden het tollende beeld in rolt. Maar het kan ook bijna niet anders dat wie zo ver gekomen is ¡VIVAN LAS ANTIPODAS! nogmaals wil zien, op zoek naar nog meer adembenemende (lucht)spiegelingen en fladderende vlinders.’