comme_un_chef.jpg

Comme un Chef

  • regie: Daniel Cohen

  • met: Jean Reno • Michaël Youn

  • FRA •komedie • 2012 • 84 min.

Comme un Chef icon_trailer.png

Kijken naar koken blijft populair. Kinderen die de sterren van de hemel koken, amateurkoks die het opnemen tegen meester-chefs, voor alles is er een tv-programma. En steeds vaker duiken chefs-koks op in films. Denk bijvoorbeeld aan JULIE & JULIA, of aan de documentaire over toprestaurant EL BULLI die we afgelopen winter vertoonden.
In COMME UN CHEF probeert meesterkok Alexandre Lagarde (Jean Reno) wanhopig de drie Michelin-sterren van zijn restaurant te behouden. Lagarde is een traditionele kok die alle Franse klassiekers tot in de puntjes beheerst, maar helaas ontbreekt het hem na jaren aan de top aan inspiratie. En dat is lastig nu de controleurs van Michelin graag verrassende experimentele gerechten willen proeven.
Dan stuit hij in een verzorgingshuis op Jacky Bonnot (Michaël Youn), die Lagardes vader een superieure maaltijd voorzet. Bonnot is als amateurkok een absolute fan van Lagarde, maar wordt als kok zelfs niet gewaardeerd bij chauffeurs-café’s, waar friet met steak op het menu staan. Lagarde neemt Bonnot in dienst in de hoop samen met hem goede sier te maken bij de fijnproevers van Michelin. Er volgt een hilarische zoektocht van Lagarde en Bonnot - die het onderling zelden eens zijn - naar vernieuwende recepten. En passant krijgt de moleculaire keuken (waar El Bulli groot mee geworden is) een flinke veeg uit de pan.
Reno, die vak getypecast wordt voor gangsterrollen in Franse en Amerikaanse films (waaronder zijn doorbraakfilm LÉON) speelt de arrogante, humeurige Lagarde met verve. Youn biedt kluchtig tegenspel. COMME UN CHEF is een Franse komedie als een soufflé: luchtig, maar smakelijk.