neiges_kilimandjararo.jpg

Les neiges du Kilimandjaro

Les neiges du Kilimandjaro icon_trailer.png

Regisseur Robert Guédiguian heeft in Frankrijk een lange staat van dienst, maar is hier minder bekend. Ten onrechte, want hij maakt prachtige sociaal-realistische drama’s. Maar in tegenstelling tot het Britse kitchen sink drama, schijnt in zijn films de zon en overheerst het optimisme. Zo ook in LES NEIGES DU KILIMANDJARO, een film die zich niet afspeelt in Tanzania maar in de arbeiderswijk van Marseille waarin de regisseur zelf is opgegroeid. Zijn vader was dokwerker en Guédiguian verloochent zijn afkomst niet.
LES NEIGES DU KILIMANDJARO gaat over de idealen van vakbondsman Michel en zijn vrouw Marie-Claire. Ze hebben een heel gelukkig huwelijk met kinderen en kleinkinderen. Dan raakt Michel zijn baan kwijt. Toch wordt hun huwelijksjubileum met veel vreugde gevierd. En met een groot cadeau: een reis naar Tanzania. De gebeurtenissen raken in een stroomversnelling als ze beroofd worden van al hun spaargeld én van de vliegtickets. De dader blijkt een oud-collega te zijn die eveneens is ontslagen. Hij heeft de zorg voor zijn jongere broers en na zijn aanhouding stapelen de morele dilemma’s zich op. Maar Michel en Marie-Claire zijn idealisten die in alle omstandigheden de juiste keuzes proberen te maken. ‘Soms is het best vermoeiend om met een held getrouwd te zijn’, verzucht zijn vrouw daarover.
De regisseur vond zijn inspiratie voor de film in het gedicht ‘Les pauvres gens’ van Victor Hugo, over een arm vissersechtpaar. Een oprechte aanklacht tegen het kapitalisme, door Hugo getypeerd als ‘de ijskoude wateren van de egoïstische berekening’. De hartverwarmende film won de Lux-prijs van het Europese Parlement.