a_royal_affair.jpg

A royal affair

A royal affair icon_trailer.png

Historische kostuumdrama’s zijn heus niet alleen voorbehouden aan Britten en Fransen, zo bewijst de Deense regisseur Nikolaj Arcel met A ROYAL AFFAIR. De film is een mengsel van romantiek, tragedie en intriges aan het hof van Denemarken in de 18e eeuw, in de periode dat de manisch-depressieve koning Christian VII er de scepter zwaaide.
Centraal in A ROYAL AFFAIR staat Caroline Matilda (de Zweedse actrice Alicia Vikander), die als vijftienjarige werd uitgehuwelijkt aan Christian (Mikkel Boe Følsgaard). Dat blijkt een man met vele gebreken: hij drinkt niet alleen excessief, maar beleeft ook allerlei escapades met andere vrouwen. Voor zijn geestelijke gezondheid krijgt Christian hulp van zijn Duitse lijfarts Johann Struensee (Mads Mikkelsen), die hoe langer hoe meer macht naar zich toetrekt en met zijn verlichte ideeën de Deense klassenmaatschappij wil veranderen. Bovendien begint Struensee op zijn beurt een affaire met de ongelukkige Caroline Mathilda. Dat levert meer dan genoeg ingrediënten op voor ruim twee uur drama.
A ROYAL AFFAIR beleefde begin 2012 zijn première tijdens het Filmfestival van Berlijn, waar het één van de grote verrassingen was. De film won er twee belangrijke prijzen: Mikkel Boe Følsgaard kreeg de Zilveren Beer voor beste acteur, terwijl regisseur Nikolaj Arcel en scenarist Rasmus Heisterberg de prijs wonnen voor beste script. Dat ze een gouden duo vormen bewezen ze eerder al met hun scenariobewerking van MANNEN DIE VROUWEN HATEN, het eerste deel van de Zweedse MILLENNIUM-trilogie.