asimple_life.jpg

A simple life

  • regie: Ann Hui

  • met: Andy Lau • Deannie Yip

  • HON/HON •drama • 2012 • 118 min.

A simple life icon_trailer.png

A SIMPLE LIFE is een mooi voorbeeld van hoe een eenvoudig, rechttoe rechtaan verteld verhaal de harten van het publiek kan raken. De ontroerende film over ouder worden en voor elkaar zorgen was dit jaar één van de publiekslievelingen op het Rotterdams Filmfestival.
Filmproducent Roger Cheung (gespeeld door de Hongkongse superster Andy Lau) woont als enige van zijn familie nog in Hongkong. Nou ja, niet helemaal alleen. Huishoudster Ah Tao, die al meer dan zestig jaar voor zijn familie zorgt, woont bij hem in en zorgt nog steeds voor hem. Haar aanwezigheid is echter zo vanzelfsprekend dat Roger daar nauwelijks meer over nadenkt. Tot Ah Tao (de Chinese topactrice Deannie Yip) een beroerte krijgt. Dan draaien de rollen om. Roger, doortrokken van het idee dat je goed voor ouderen moet zorgen, helpt haar om te verhuizen naar een verzorgingshuis. In liefdevolle, naturel gefilmde en bij tijden droogkomische scènes uit het dagelijkse leven, schetst regisseur Ann Hui hoe beiden langzaam aan hun nieuwe rol wennen.
Ann Hui is één van de belangrijkste filmmakers in Hongkong, die in de jaren tachtig als een vernieuwer gold met films over grote sociale kwesties als de bootvluchtelingen. Zij bracht in deze film twee supersterren uit de Aziatische cinema bijelkaar. Als extra attractie voor Aziatische kijkers duiken in Rogers leven grootheden uit de Hongkongse filmindustrie op, die vrolijk zichzelf spelen. Maar ook voor de Europese kijker die dit ontgaat, blijft de film overeind. A SIMPLE LIFE is namelijk een universeel verhaal over twee mensen die ontdekken hoeveel ze voor elkaar betekenen, na jaren bijna terloops in één huis te hebben gewoond. Deannie Yip won in Venetië de prijs als beste actrice.