casque-dor.jpg

Casque d’or

  • regie: Jacques Becker

  • met: Simone Signoret • Serge Reggiani

  • FRA •drama, romantiek • 1952 • 96 min.

Casque d’or icon_trailer.png

Simone Signoret was gedurende haar veelbewogen leven de grande dame van de Franse cinema. Samen met haar grote liefde en echtgenoot Yves Montand ligt ze begraven op Père Lachaise. Haar graf wordt nog steeds door vele bewonderaars bezocht, maar haar films zijn in Nederland minder bekend en moeilijk verkrijgbaar. Gelukkig brengt Eye - zoals het Filmmuseum tegenwoordig heet - deze zomer één van haar meesterwerken opnieuw uit: CASQUE D’OR van Jacques Becker uit 1952.
In deze film speelt Signoret een gangsterliefje met gouden haar, letterlijk een helm van goud. Ze is de prostituee Marie, die met haar pooier breekt als ze verliefd wordt op timmerman Georges (Serge Reggiani). Het verhaal speelt zich af in de onderwereld van Parijs tijdens de Belle Epoque. Af en toe wordt een uitstapje gemaakt naar de rivier - uitstapjes die doen denken aan de impressionistische schilderijen van Monet, zij het in zwart-wit.
Signoret herinnert zich de opnames als een lange zomervakantie aan de rivier. Zowel voor haar als voor haar tegenspeler Reggiani werd de film een groot succes, al gebeurde dat pas jaren nadat de film was uitgebracht. De invloedrijke cineast François Truffaut was onder de indruk van de manier waarop de film de Belle Epoque portretteert: ‘CASQUE D’OR, is soms komisch, soms tragisch, en bewijst dat we de parodie voorbij zijn. We kunnen nu kijken naar het pittoreske en bloedige verleden en het tot leven brengen met tederheid en geweld. Regisseur Becker gaat verder dan het gemiddelde kostuumdrama, met zijn karakters krijgen we meer inzicht in de rijke Franse cultuurgeschiedenis.’