De rouille et d’os icon_trailer.png

Een grimmig liefdesverhaal, zo omschreef NRC Handesblad DE ROUILLE ET D’OS (‘Over roest en bot’), de nieuwste film van van regisseur Jacques Audiard (UN PROPHÈTE) die afgelopen voorjaar in première ging tijdens het filmfestival van Cannes.
De film gaat over Ali (Matthias Schoenaerts uit RUNDSKOP), een twintiger die het moet hebben van zijn spieren. Hij geeft heeft geen geld en ook niet echt een baan. Dat wordt een probleem als zijn vroegere vriendin hun vijfjarig zoontje Sam bij hem dropt. Ali trekt met Sam noodgedwongen in bij zijn zus in het Zuid-Franse Antibes, waar hij aan de slag gaat als nachtwaker en portier. Hij maakt kennis met de louche boks-promotor Martial (een bijrol van de Belgische regisseur Bouli Lanners), die hem overhaalt mee te gaan doen aan illegale vechtwedstrijden. In een nachtclub ontmoet Ali de mooie maar arrogante orka-trainster Stéphanie (Marion Coutillard). Hij valt als een blok voor haar, maar Stéphanie voelt zich te goed om met hem om te gaan. Tot het noodlot toeslaat. Stéphanie krijgt een vreselijk ongeluk, en het is uitgerekend de bonkige spierbundel Ali die haar langzaam laat wennen aan haar nieuwe leven.
DE ROUILLE ET D’OS werd in Cannes de hemel in geprezen als een echte acteursfilm: rauw, energiek en fysiek uitdagend. Coutillard, die in 2007 een Oscar won voor haar vertolking van Edith Piaf in LA VIE EN ROSE, zet de gecompliceerde Stéphanie knap en geloofwaardig neer. En Schoenaerts is volgens het Amerikaanse blad Variety met deze film hard op weg een internationale naam te worden. Logisch dus, dat DE ROUILLE ET D’OS sinds hij uitkwam in Frankrijk en België in de top-10 staat van best bezochte films.