martha_marcy.jpg

Martha Marcy May Marlene

Martha Marcy May Marlene

MARTHA MARCY MAY MARLENE is niet alleen de film met één van de mooiste titels van het jaar, maar ook met één van de mooiste eindes. Midden in de slotscène gaat de film pats-boem op zwart. Een gewaagde keuze van debuterend regisseur Sean Durkin, want als kijker blijf je met vragen achter. Tegelijkertijd ook een heel slimme keuze van Durkin, want na afloop speelt de film verder in je hoofd en kun je fijn filosoferen over wat je nu eigenlijk hebt gezien.
In de VS werd MARTHA MARCY MAY MARLENE aan de man gebracht als psychologische horror à-la ROSEMARY’S BABY, maar dat doet de film geen recht. Het is veel meer een thriller/familiedrama over de jonge Martha, een meisje dat is opgeslokt door een sekte-achtige woongroep. De charismatische leider van die groep, Patrick (John Hawkes uit WINTER’S BONE), houdt er op zijn zachts gezegd nogal vreemde ideeën op na - vooral wat betreft de seksuele moraal. Als Martha de commune ontvlucht zoekt ze haar heil bij haar oudere zus, die ze jaren niet heeft gezien. Dat zorgt natuurlijk voor spanningen, en de spanning stijgt nog verder als de communeleden op zoek gaan naar Martha om haar terug te halen.
Regisseur Durkin dient dit verhaal op met vele flashbacks en sprongen in tijd en plaats, waardoor MARTHA MARCY MAY MARLENE een puzzelstructuur krijgt. De grote ontdekking van de film is hoofdrolspeelster Elizabeth Olsen, het jongere zusje van de in Hollywood beruchte tweeling Mary-Kate en Ashley Olsen. Terwijl dat duo van kindsterretjes is verworden tot wannabe’s, lijkt voor Elizabeth Olsen een grote toekomst te gloren. Volgens de Internet Movie Database staan er binnenkort liefst zes films van haar op de rol - een naam dus om in de gaten te houden.