on_the_road.jpg

On the road

On the road

Er zijn van die boeken die een hele generatie raken; omdat ze beschrijven wat iedereen voelt. Neem in Nederland De Avonden van Gerard Reve over de benauwde jaren vijftig. On The Road van Jack Kerouac was hét boek van de Amerikaanse beatgeneratie van vlak na de oorlog. Kerouac schreef in drie manische weken op één lange papierrol over de reizen die hij van 1947 tot 1951 maakte door de VS. De onrust, de drift, de gejaagde zoektocht van hoofdpersoon Sal Paradise om te ervaren waar het leven om draait, sloeg in als een bom.
Ook de film ON THE ROAD is één lange roadmovie waarin de jonge schrijver Sal (Sam Riley) met de gevaarlijk charismatische Dean Moriarty (Garrett Hedlund) rondtrekt door de VS. Het zijn reizen vol drank, drugs, seks en springerige bebop jazz - van New Orleans, New York, San Francisco naar Mexico. Sal is gefascineerd door het losse, losbandige leven van Dean. Die heeft immers al in de bak gezeten en houdt twee vrouwen tegelijk aan het lijntje: zijn 16-jarige echtgenote Marylou (Kristen Stewart) en de oudere Camille (Kirsten Dunst). Onderweg ontmoeten ze buitenissige types, zoals de drugsverslaafde visionair Bull Lee (een fijne bijrol van Viggo Mortensen) en dichter Carlo Marx (Tom Sturridge, in Kerouacs boek gemodelleerd naar Allen Ginsberg).
Regisseur Francis Ford Coppola kocht al in 1968 de rechten van On The Road maar vroeg Walter Salles de film te regisseren nadat hij diens MOTORCYCLE DIARIES uit 2004 had gezien. Salles deed de reizen van Kerouac nog eens over en dat resulteert in prachtige beelden waarin je je moeiteloos in de fifties waant. ‘De film is een aaneenschakeling van snelle autoritten en vertraagde benzedrinetrips, duizelingwekkende danspartijen en rustige dialogen’, aldus de Volkskrant die ON THE ROAD vier sterren meegaf.