anton_corbijn.jpg

Anton Corbijn inside out

  • regie: Klaartje Quirijns

  • NED •biopic, documentaire • 2012 • 90 min.

Anton Corbijn inside out

Anton Corbijn, de vermaarde fotograaf en filmmaker, is nu eens zélf geportretteerd, en wel door Klaartje Quirijns. Zij maakte eerder politiek geëngageerde documentaires, zoals THE BROOKLYN CONNECTION over wapenhandel, THE DICTATOR HUNTER over een mensenrechtenactivist, en nog onlangs PEACE VERSUS JUSTICE over rebellenleider Joseph Kony.
Op het Toronto Filmfestival in 2007, waar de eerste film van Corbijn (CONTROL) draaide, leerden Quirijns en Corbijn elkaar kennen. Niet veel later ging Corbijn in op haar voorstel om een documentaire over hem te maken. Ruim drie jaar lang volgde ze hem over de hele wereld om hem INSIDE OUT - binnenstebuiten - te keren. Dat viel nog niet mee. Corbijn (1955) is een bescheiden, vrij gesloten man die leeft voor zijn werk. Híj is niet belangrijk, maar zijn werk, dáár draait het om. We zien hem dan ook in z’n element tijdens fotosessies met grote muzikanten uit de popwereld, U2 en Metallica. En in Italië, tijdens filmopnames met George Clooney voor THE AMERICAN. Soms is hij even thuis, in zijn herenhuis in Den Haag. Maar of hij zich daar echt thuis voelt? Het liefst gaat hij na een enkel familiebezoekje weer snel op reis naar zijn volgende klus.
ANTON CORBIJN INSIDE OUT geeft geen geheimen prijs, zo die er al zijn. Wel lukt het Quirijns om zo dicht mogelijk bij de mens achter deze grote kunstenaar te komen. ‘Quirijns slaagt er wonderwel in om de eenzaamheid van de domineeszoon uit Strijen te laten doorklinken in zijn latere leven als wereldberoemd fotograaf en filmer,’ aldus Trouw.