headhunters.jpg

Headhunters

  • regie: Morten Tyldum

  • met: Aksel Hennie • Synnøve Macody Lund

  • DUI/NOO •actie, misdaad, thriller • 2011 • 98 min.

Headhunters icon_trailer.png

De spannende thriller HEADHUNTERS is de verfilming van de gelijknamige misdaadroman van Jo Nesbø, die vooral naam heeft gemaakt met zijn Oslo-trilogie. Regisseur Morten Tyldum houdt zich netjes aan de conventies van het misdaadgenre en weet een enorm tempo in zijn film te brengen. Verraad, macht, hebzucht, egoïsme en gedrevenheid. Het komt allemaal voorbij in HEADHUNTERS, dat vol verrassende wendingen zit - niet altijd even geloofwaardig, maar dat neem je graag op de koop toe bij dit meeslepende kat- en muisspel.
Roger Brown (Aksel Hennie) is een succesvolle maar arrogante headhunter die duidelijk boven zijn stand leeft. Hij is getrouwd met een beeldschone galeriehoudster die zeker 20 cm groter is dan hij. Dat vraagt om compensatiegedrag: met een luxe ingerichte villa en buitenproportionele uitgaven denkt hij zijn vrouw tevreden te houden. Maar zij verwacht wat anders van hem: een kind. Dat is echter te veel gevraagd.
Buiten zijn legale baan houdt Roger zich ook bezig met illegale praktijken. Met kunstzwendel probeert hij zijn levensstandaard op peil te houden. Tijdens de opening van een nieuwe galerie komt hij in contact met Clas Greve (Nikolaj Coster-Waldau). De man lijkt de perfecte kandidaat voor een CEO-functie die Brown moet invullen. Bovendien is hij in het gelukkige bezit van ‘De jacht op het Calydonische everzwijn’ van Rubens. Brown ziet het helemaal voor zich: hij kan in één keer verlost worden van zijn financiële problemen. Uiterst zorgvuldig bereidt hij de kunstroof voor. Maar wat Brown niet weet is dat Greve in een eerder leven rechercheur was in oorlogsgebieden en Brown willens en wetens in de val lokt. Wat volgt laat zich - niet helemaal - raden.