young_adult.jpg

Young Adult

Young Adult icon_trailer.png

Vele maanden voordat YOUNG ADULT in Nederland zou uitkomen stond de Amerikaanse komedie al prominent in de NRC als trailer van de week. Begrijpelijk, want het voorfilmpje van YOUNG ADULT is buitengewoon leuk - bekijk het maar eens op internet. Soms zijn daarmee alle goede grappen vergeven, maar zo niet hier: de vierde film van regisseur Jason Reitman (JUNO, UP IN THE AIR, THANK YOU FOR NOT SMOKING) blijkt opnieuw een schot in de roos.
Net als in JUNO wordt de film grotendeels gedragen door een ijzersterke vrouwelijke hoofdrolspeelster. Dit keer geen Ellen Page als zwartgallige zwangere tiener, maar Charlize Theron als verbitterde thirty-something. Zij speelt Mavis Gary, een vrouw die in haar tienerjaren het knapste meisje van de klas was. Na de middelbare school ontvluchtte zij haar bekrompen geboorteplaats in Minnesota en trok zij naar de grote stad, op zoek naar geluk en roem. Het leven had echter andere plannen met haar. Twintig jaar later is ze gescheiden, verdringt ze haar eenzaamheid met veel alcohol en one-night-stands, en verdient ze haar brood als anonieme schrijfster van een ooit succesvolle tienerboekenreeks. Wanneer Mavis hoort dat haar ex-vriend Buddy (Patrick Wilson) getrouwd is en onlangs vader is geworden, knapt er iets bij haar. Ze gaat vervolgens terug naar haar wortels, vastbesloten om Buddy weer voor zich te winnen.
In een doorsnee Hollywood-komedie zou haar dat waarschijnlijk nog lukken ook, maar YOUNG ADULT is gelukkig verre van doorsnee. Het verhaal werd geschreven door de tegendraadse JUNO-scenariste Diablo Cody, die Mavis opzadelt met een heilloze missie. Als kijker heb je dat al vrij snel door. Het briljante van de film is dat Mavis zélf in haar plan blijft geloven, hoe koud de kermis ook is waar ze telkens van thuiskomt. Het levert een reeks pijnlijk grappige scènes op, waarin Charlize Theron weinig bespaard blijft en waarvoor ze zeer terecht een Golden Globe-nominatie kreeg.