suskind.jpg

Süskind

Süskind icon_trailer.png

'Ik fiets bijna dagelijks langs de Hollandsche Schouwburg, maar ik had geen idee.’ Aldus Nyncke Beekhuyzen in een interview met nu.nl over haar rol in SÜSKIND. Zij speelt in de film Hanna, de vrouw van Walter Süskind die in de Tweede Wereldoorlog als beheerder van de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam was aangesteld. Daar moesten joden zich melden voor ze op transport gingen naar Westerbork.
Regisseur Rudolf van den Berg (TIRZA, DE AVONDEN) maakte de film uit verbijstering over de Nederlandse ambtenaren die braaf deportaties uitvoerden als de Duitsers dat bevolen. Maar niet iedereen werkte even gehoorzaam mee - neem het waargebeurde verhaal van Süskind.
Süskind wordt aanvankelijk lid van de Joodsche Raad om te voorkomen dat hij samen met zijn gezin wordt uitgezet. Als beheerder van de Schouwburg bedenkt hij met twee vrienden het plan om namenlijsten te vervalsen, zodat zij vooral jonge kinderen kunnen redden. Om geen argwaan te wekken bouwt Süskind met al zijn charme goede banden op met de Duitse SS-officier Aus der Fünten. Onder diens ogen slaagt Süskind erin bijna duizend joodse kinderen te laten ontsnappen en via het verzet te laten onderduiken.
SÜSKIND is vooral geslaagd omdat de hoofdrolspelers niet als goed en fout getypeerd worden. Jeroen Spitzenberg zet een twijfelende Süskind neer die balanceert tussen zijn geweten en zijn overlevingsdrang en daarbij voor vreselijke keuzes komt te staan. Ook Aus der Fünten (Karl Markovics) is niet in-en-in slecht, maar een wat angstige man die bevelen opvolgt.
De sobere toon van SÜSKIND maakt dat de verschrikkingen van de jodenvervolging nog harder aankomen. De sfeer wordt steeds beklemmender als duidelijk wordt dat ook Süskind en zijn gezin niet aan hun lot kunnen ontkomen.