The iron lady + high tea icon_trailer.png

Weinig Britse politici zijn tijdens hun hoogtijdagen zo gehaat als Margaret Thatcher, en tegelijk tot iconische proporties uitgegroeid. Haar verhaal spreekt tot de verbeelding: een kruideniersdochter die het uiteindelijk schopt tot premier en dat maar liefst elf jaar (van 1979 tot 1990) blijft. Maar wie was toch precies deze vrouw, die strak gekapt en met de handtas onder haar arm namens Groot-Brittannië geld terugeiste van de Europese Unie? En daar nog in slaagde ook? Op die vraag wilde regisseuse Phyllida Lloyd antwoord geven in de THE IRON LADY.
Aan het begin van de film zien we hoe Thatcher als dementerende oude vrouw moeizaam boodschappen doet bij de buurtwinkel. Via flashbacks en gesprekken met haar overleden man Denis (Jim Broadbent) ontrolt Thatchers loopbaan zich. Daarbij komt alles wat haar de bijnaam ‘Iron Lady’ opleverde voorbij: haar gestage opmars in de door mannen gedomineerde Conservatieve Partij, haar befaamde donderspeeches, haar verkiezingsoverwinning in 1979, haar compromisloze strijd tegen de vakbonden, de keiharde hervormingen van de sociale zekerheid en de oorlog met Argentinië om de Falklandeilanden.
Meryl Streep zet een formidabele IJzeren Dame neer: met precies de juiste stembuigingen en maniertjes, onderkoelde humor (Thatcher was beroemd om haar oneliners), tomeloze ambitie, én de liefde voor haar man Denis. Sinds THE IRON LADY is verschenen kreeg Streep talloze nominaties en prijzen voor haar rol, waaronder een Golden Globe. Ook bij de Oscars - die vlak na verschijning van dit programmaboekje worden uitgereikt - is zij de grootste kanshebber.