the_help.jpg

The help

The help icon_trailer.png

Je kunt het je haast niet meer voorstellen, maar tot in de jaren zestig waren in het zuiden van de VS scholen, restaurants en zoiets simpels als de bus strikt gescheiden voor zwarten en blanken. Dus dan is het logisch dat je je zwarte keukenmeid Minny ontslaat omdat ze naar jouw blanke toilet gaat. Ten minste volgens Hilly Holbrooke, de aanvoerster van het rijke blanke vrouwenclubje in Jackson, Mississippi.

Ieder blank gezin zou een apart toilet moeten bouwen voor de bedienden, betoogt Hilly tegenover haar bridge-vriendinnen terwijl dienstbodes Aibileen en Minny hen van thee en taart voorzien. Op het oog geven zij geen krimp. Maar onder de oppervlakte broeit het. Zowel bij Aibileen en Minny als bij de blanke Skeeter. Minny (Octavia Spencer) neemt na haar ontslag op onnavolgbare wijze wraak op Hilly, een running gag in de film. Skeeter (Emma Stone), zelf dol op de nanny die haar opvoedde, besluit tegen alle conventies in de verhalen van de zwarte vrouwen op papier te zetten. Aibileen (Viola Davis), die zeventien blanke kindjes opvoedde maar haar eigen zoon verloor, doet als eerste mee. Gaandeweg komt ook de brutale Minny over de brug.

THE HELP gaat niet over de grote strijd tegen de rassenscheiding, maar over de absurde werkelijkheid van alledag. Het subtiele verzet van Skeeter, Aibileen en Minny leidt tot hilarische scènes. Zo wordt deze film over een zwaar onderwerp een heuse feelgood-movie. De film treft daarmee dezelfde toon als het boek waarop hij is gebaseerd: Een keukenmeidenroman van Kathryn Stockett, een hit in Nederlandse leesclubs. Viola Davis werd genomineerd voor de Oscar voor beste actrice.